Selamat kembali kepada satu lagi preview bagi Necrogen Rotpriest, salah satu kad terbaru dalam expansion Phyrexia: All Will Be One di Magic: The Gathering (MtG).
Satu mekanik yang dikaitkan dengan expansion Phyrexia ialah Poison Counter – ini adalah pemasa yang “melekat” kepada pemain, bukan ‘makhluk/creature’, dan memberikan syarat alternatif untuk menang.
Apa yang anda perlu lakukan ialah membawa total poison counter milik pihak lawan kepada 10, dan mereka akan serta merta kalah. Di sini, Necrogen Rotpriest sangat sesuati untuk dek yang ingin menang cepat: sebagai kad hibrid Green/Black yang kosnya 4, Phyrexian Cleric akan menjadi alat yang hebat untuk meracuni lawan anda.
Di samping ciri Toxic 2, berikut adalah efeknya:
Setiap kali makhluk yang anda kawal dengan Toxic menangani ‘combat damage’ kepada seorang pemain, pemain itu akan menerima poison counter tambahan.
Ia juga mempunyai abiliti tambahan – bayar 3 mana untuk menjadikan makhluk Toxic anda lebih bagus dalam mengurangkan pertahanan pihak lawan.
Sasar makhluk yang anda kawal dengan Toxic akan menerima Deathtouch sehingga akhir giliran.
Satu lagi aspek anda perlu faham adalah cara mengenakan Toxic pun agak flesibel: anda boleh memasangkan kad ini dengan kad seperti ‘Garruk’s Uprising’ untuk memberi abiliti Trample (dengan andaian semua keperluan dipenuhi) supaya dapat mengenakan racun tanpa henti.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan – walaupun Poison sudah lama wujud sebagai mekanik, Toxic sebagai abiliti jenis “keyword” masih baru baharu. Ini bermakna tiada satu pun daripada kad Infect sebelumnya akan bermanfaat daripada kebolehan racun Necrogen Rotpriest.
Namun, Necrogen Rotpriest masih adalah pilihan yang baik untuk dek MtG Green/Black – kerana satu serangan sudah cukup untuk mengurangkan peluang mereka menang sebanyak 30%.
Bagi mereka yang berminat, Phyrexia: All Will Be One akan dikeluarkan pada 10 Februari 2023 dan anda boleh mendapatkan pek ini daripada expansion terbaharu melalui kedai permainan terdekat. Sekali lagi, saya ucapkan terima kasih kami kepada Wizards of the Coast kerana membenarkan kami preview kad ini!
@gamersantaimy
Discussion about this post