Satu senarai yang dikesan dalam EpicDB (pangkalan data Epic Games Store) mendedahkan bahawa Final Fantasy VII Revelation mungkin akan menerima DLC story expansion sendiri.

Bernama “FINAL FANTASY VII REVELATION Story Expansion Pass”, EpicDB turut menyenaraikan sembilan slot untuk pek DLC lain. Walaupun sesetengah daripada slot tersebut mungkin barangan kosmetik atau skin watak, tajuk “Story Expansion Pass” sudah menjadi petanda kuat bahawa game ini bakal membawakan kandungan naratif serba baharu selepas game tersebut dilancarkan.

Langkah ini berbeza sama sekali dengan game kedua Final Fantasy VII Rebirth, yang langsung tidak menerima sebarang DLC cerita selepas pelancaran. Semasa pelancaran Rebirth, pengarah Naoki Hamaguchi menjelaskan bahawa pasukan mereka sengaja mengetepikan kandungan tambahan demi memberikan tumpuan penuh kepada pembangunan judul ketiga ini secepat mungkin. Kini, dengan Revelation sebagai penutup trilogi remake, pembangun akhirnya mempunyai ruang untuk menghasilkan kandungan pasca-pelancaran tanpa perlu tergesa-gesa memikirkan sekuel.

Berita ini sudah tentu menimbulkan pelbagai teori. Ramai berharap agar DLC ini akan mengadaptasi filem spin-off CGI Advent Children, atau judul Dirge of Cerberus daripada zaman PS2. Tidak kurang juga yang berharap untuk melihat Genesis; iaitu antagonis utama daripada prekuel PlayStation Portable (PSP), Crisis Core.
Memandangkan Revelation akan memperkenalkan Vincent Valentine dan Cid Highwind sebagai playable character, timbul spekulasi bahawa salah satu episod cerita mungkin akan memfokuskan kepada Vincent. Pendekatan ini menyerupai Yuffie Kisaragi yang membintangi DLC “Episode Intermission” dalam judul Remake sebelum ini.
Final Fantasy VII Revelation adalah penutup tirai bagi projek remake ini, dan akan dilancarkan pada musim bunga (sekitar Mac hingga Jun) 2027 di PlayStation 5, Nintendo Switch 2, Xbox Series X/S, serta PC menerusi Steam dan Epic Games Store.








Discussion about this post