Jika dibandingkan dengan game popular keluaran Pearl Abyss sebelum ini iaitu Black Desert Online, peminat tahu betapa hebatnya sistem character creator dalam game tersebut. Namun, situasi berbeza berlaku dalam Crimson Desert apabila pemain dipaksa untuk bermain sebagai Kliff sahaja. Menyedari hal ini, komuniti modder mengambil inisiatif dengan membolehkan pemain Crimson Desert membina protagonis wanita sendiri.

Seorang modder yang dikenali sebagai Khione95 telah mengeluarkan mod “Character Creator – Female” yang membolehkan ciri customization watak digunakan. Mod ini “memanipulasi” fungsi Barber dalam game untuk membolehkan pemain menggantikan Kliff dengan watak wanita rekaan sendiri.
Versi terbaharu mod ini juga agak luar biasa kerana menawarkan variasi yang luas dengan 98 pilihan wajah serta 159 gaya rambut yang berbeza.

Mod ini bukan setakat pertukaran rupa atau skin swap sahaja. Khione95 telah mengubah suai kebanyakan perisau dalam game agar ia padan apabila dipakai oleh model watak wanita tersebut.
Menurut beliau, mod ini masih lagi dalam fasa pembangunan dan bakal menerima lebih banyak kemas kini pada masa akan datang, termasuklah pilihan customization tambahan, bangsa lain seperti orc dan goblin, serta animasi khas untuk wanita. Selain itu, mod untuk versi lelaki juga akan menyusul dalam masa terdekat.

Untuk membuatkan pengalaman bermain lebih lengkap, ada pemain yang turut menggabungkan mod ini dengan mod “Kliff Female Voice” ciptaan Ev3n5taR. Mod suara ini menggunakan teknologi AI untuk menukar setiap baris dialog asal Kliff kepada suara wanita.
Walaupun ada maklum balas awal yang mengatakan kualiti audionya masih agak “kasar” dan sedikit robotik, ini antaa penyelesaian terbaik buat masa ini bagi pemain yang benar-benar mahukan kelainan daripada protagonis asal.









Discussion about this post