Pasukan kreatif di sebalik Dragon Ball Daima telah memberi pencerahan mengenai finale siri tersebut yang menimbulkan pelbagai reaksi, dengan mendedahkan bahawa ketiadaan jalan cerita yang lengkap semasa produksi telah membawa kepada pengakhiran yang lebih lemah daripada jangkaan ramai peminat.
Dalam ulasan untuk keluaran Blu-ray siri itu di Jepun, produser francais Akio Iyoku mengesahkan bahawa jalan cerita ditulis oleh mendiang Akira Toriyama semasa proses animasi sedang berjalan, sekali gus mewujudkan persekitaran mencabar dan tidak menentu bagi kru produksi.
Dragon Ball Daima, yang dilancarkan untuk meraikan ulang tahun ke-40 manga asal Toriyama, dipersembahkan sebagai cerita terakhir yang dihasilkan oleh pencipta itu sendiri, dan secara canon berlatarkan antara peristiwa Dragon Ball Z dan Dragon Ball Super. Walaupun siri ini bermula dengan baik, pengakhirannya telah mengecewakan sesetengah penonton.
“Pada hakikatnya, jalan cerita itu tidak lengkap dari awal semasa produksi anime bermula,” jelas Iyoku.
“Kami telah menerima kira-kira separuh daripada cerita asal, mungkin sehingga Episod 9 atau 10. Kemudian, semasa produksi sudah pun berjalan, kami menerima skrip daripada Toriyama-sensei untuk Episod 10 dan seterusnya, lalu menghasilkannya.”

Pendekatan sedikit demi sedikit ini telah mewujudkan tekanan yang besar kepada pasukan produksi di Toei Animation. “Oleh kerana begitulah keadaannya, kami bekerja dengan perasaan sedikit gementar dan debaran,” akui Iyoku, sambil menambah bahawa beliau secara peribadi terkejut dengan hala tuju cerita itu pada akhirnya.
Bahagian pengakhiran, khususnya, telah melalui rombakan yang meluas kerana pasukan produksi bergelut untuk menghasilkan aliran cerita yang koheren daripada skrip-skrip yang diterima. “Mengenai aliran pengakhirannya, kami benar-benar mengubahnya berulang kali,” kata Iyoku. “Kami diuji untuk mencari urutan dan kandungan yang terbaik.”

Beliau menjelaskan dengan lebih lanjut bahawa peristiwa-peristiwa penting dan tindakan watak dalam episod-episod terakhir telah banyak diubah daripada konsep asal. “Untuk bahagian cerita ini — siapa akan buat apa dan urutan peristiwanya — kami telah mengubahnya dengan agak banyak, jadi itu bukanlah perancangan dari awal.”
Konteks ini membantu menjelaskan beberapa kelemahan naratif dan peluang yang terlepas dalam kesudahan siri ini, seperti petunjuk plot melibatkan “Fusion Bug” yang tidak pernah diselesaikan.




![[TGS25] Previu Phantom Blade Zero – Combat Wuxia Menentang Tiga Boss Mengancam](https://cdn.gamersantai.com/2025/10/PHANTOM-BLADE-ZERO_PREVIU_FI-75x75.jpg)




Discussion about this post