Seperti yang anda tahu, tinggal beberapa hari lagi siri pembuatan semula Mafia yang dinanti-nantikan akan dilancarkan secara rasmi. Yup, secara rasmi Mafia: Definitive Edition dilancarkan 25 September ini di platform PlayStation 4, Xbox One dan PC via Steam.
Mafia berlaku di kota fiksyen Amerika Syarikat iaitu Lost Heaven, pada tahun-tahun terakhir Larangan pada tahun 1930-an. Bandar ini terletak di negara bahagian Illinois, dengan sungai yang membaginya menjadi tiga wilayah: West Side, yang terdiri daripada bangunan perindustrian, pelabuhan utama, dan komuniti kediaman yang dihuni oleh pendatang Cina dan Itali; Central Island, yang terdiri daripada daerah komersial dan bangunan perbandaran; dan East Side, yang terdiri daripada kedua-dua pinggir bandar dan kawasan kumuh, daerah pusat bandar yang sibuk, dan gudang senjata api serta stadium tempatan di bandar ini. Bandar ini mempunyai kawasan desa yang terdiri daripada empangan hidroelektrik, lapangan terbang antarabangsa, dan litar lumba.
Kisah utama permainan ini melibatkan dua keluarga mafia utama “Salieri Family dan Morello Family” yang berjuang untuk mengawal raket di bandar ini setelah kematian keluarga mafia ketiga. Di samping dua kumpulan tersebut, kota ini juga mempunyai pelbagai kumpulan jalanan yang lebih kecil.
Jadi sekali lagii berterima kasih kepada 2K Games yang memberi kami peluang untuk mencuba dan review permainan dari Hangar 13 ini! Kali terakhir pada bulan Ogos lalu yang telah kami kongsikan demo review untuk permainan ini, serta beberapa lagi info perkongsian Mafia: Definitive Edition yang anda boleh lihat semula disini. Tanpa melengahkan masa jom kita memulakan review permainan ini!
Misi yang sama dengan jalan cerita yang menarik
Pada awal menu utama, terdapat dua mod pilihan yang boleh dimainkan, yang pertama adalah “Story” dimana ianya adalah keseluruhan bab permainan yang perlu dimainkan dari awal, jangan risau kita juga boleh memilih bab yang mana yang mahu dimainkan pada bila-bila masa, tetapi pastikan bab tersebut anda telah membukanya di cerita utama. Yang kedua adalah “Free Ride“, dimana kita lebih bebas untuk melakukan apa sahaja.
Bab yang tersedia di Mafia: Definitive Edition:

- Introduction
- Prologue- The Prologue adalah bahagian pertama Mafia. Ini adalah cutscene pembuka dan menuju ke misi pertama
- 1930
- An Offer You Can’t Refuse
- Running Man
- Molotov Party
- Ordinary Routine
- 1932
- Fairplay
- Sarah
- Better Get Used to It
- The Whore
- The Priest
- 1933
- A Trip to the Country
- Omerta
- Visiting Rich People
- Great Deal
- 1935
- Bon Appétit
- Happy Birthday
- You Lucky Bastard
- Crème De La Crème
- 1938
- Election Campaign
- Just for Relaxation
- Moonlighting
- The Death of Art
- 1938-1951
- Epilogue
Plot penceritaan:
Pada tahun 1930, pemandu teksi yang hanya rakyat biasa iaitu Thomas “Tommy” Angelo mendapati dirinya adalah kuat untuk membantu dua anggota keluarga Salieri – Paulie dan Sam – melepaskan diri dari serangan penyerang oleh keluarga Morello. Setelah berjaya melarikan diri dari penyerang mereka dan sampai di sebuah restoran milik Don Ennio Salieri, Tommy mendapat ganti rugi atas pertolongannya dan menjanjikan bantuan. Keesokan harinya, dia diserang oleh samseng dari keluarga Morello yang mengejarnya dan berusaha membunuhnya sebagai membalas dendam kerana membantu keluarga Salieri. Tommy melarikan diri dan sampai di restoran Salieri untuk meminta bantuanya. Setelah samseng tersebut ditangani, Salieri menawarkan peluang untuk merekrut Tommy ke dalam organisasinya. Tommy kehilangan pekerjaannya sebagai pemandu teksi setelah majikannya mengetahui tentang penglibatannya dengan Mafia. Jadi Tommy menerima, dan tidak lama kemudian dia bertemankan dengan Paulie dan Sam perlu menyelesaikan pelbagai tugas bersama.

Pada tahun 1932, Tommy terlibat dalam serangan terhadap operasi keluarga Morello di bawah perintah Salieri dan “consigliere”nya iaitu Frank Colletti. Pada masa yang sama, dia menjalin hubungan dengan Sarah, anak perempuan bartender Salieri iaitu Luigi. Di satu misi dimana Tommy diperintahkan untuk menyingkirkan seorang pemberi maklumat bernama Michelle semasa serbuan di rumah bordil Morello. Menemui dia sebagai teman Sam yang memerlukan wang, Tommy menentang arahannya dan menasihati Michelle untuk meninggalkan bandar, menutupi tindakannya itu dari Salieri.
Setahun kemudian, Salieri memerintahkan serangan terhadap Frank setelah penyelewengan dalam operasi, setelah dia didapati memberikan maklumat mengenai kegiatan pencucian wang kepada pihak berkuasa. Tommy bersetuju dengan pekerjaan itu, tetapi akhirnya mendapati bahawa Frank terpaksa melakukannya untuk melindungi keluarganya. Tommy mengizinkannya lari pergi ke Eropah bersama mereka, memalsukan kematian keluarga Frank dan menutup tindakannya dari bosnya sekali lagi. Tommy akhirnya berkahwin dengan Sarah.


Pada tahun 1935 pula, Salieri mengeluarkan tindakan perang terbuka terhadap keluarga Morello, selepas Don Morello menyuruh anak buahnya menyerangnya ketika dia mengunjungi restoran kegemarannya. Setelah menghalang pembunuhan dan membunuh pengawal Salieri kerana mengkhianati bosnya, Tommy membantu melemahkan keluarga Morello dengan menyingkirkan seorang anggota dewan bandar yang korup kerana menyokong mereka dan membunuh adik Morello setelah beberapa percubaan gagal kerana tidak tahu kenapa dia agak bertuah. Akhirnya, Tommy, Paulie dan Sam, mengejar Morello dan membunuhnya setelah mengejarnya ke luar bandar dan dia terhempas kapal terbang.

Menjelang tahun 1938, Salieri menguasai sepenuhnya raket dan wilayah kota. Menjadi ambisius pada masa ini, Paulie meminta Tommy dan Sam untuk membantunya merompak bank, bukan atas izin Salieri, tetapi kedua-dua lelaki itu menolak. Ketika Tommy dan Paulie mencuri peti cerut yang diimport atas perintah Salieri, pasangan itu menemui sebilangan berlian di antara kargo. Mencurigai Salieri mengetahui hal ini ketika dia datang untuk memeriksa kargo dan menghantar pasangan itu pergi, Tommy berubah fikiran dan bersetuju dengan pencurian Paulie, tanpa bantuan Sam. Walaupun pencurian tersebut berjaya, Paulie dibunuh pada keesokan harinya ketika Tommy pergi untuk mengambil bahagiannya dari wang yang dicuri. Ketika dia pergi menemui Sam di galeri seni kota untuk membincangkan kematian Paulie, Tommy mengetahui bahawa Salieri memerintahkan dia untuk mengikuti kedua-dua lelaki itu kerana melakukan pencurian di belakang pandangannya. Sam membocorkan rahsia Tommy sehingga Salieri menjadi marah disebabkan kegagalan Tommy untuk membunuh Michelle dan Frank sebelum ini, memaksanya untuk mengupah orang lain untuk membunuh pasangan itu. Tommy membunuh Sam, membalas kematian Paulie, tetapi terpaksa melarikan diri dari bandar bersama keluarganya untuk melepaskan diri dari bekas sekutunya.

Beberapa bulan kemudian, Tommy kembali ke Lost Heaven untuk mengatur perjanjian dengan Detektif Norman, menawarkan untuk memberikan bukti terhadap keluarga Salieri sebagai pertukaran untuk perlindungan untuk dirinya dan keluarganya. Norman bersetuju dengan perjanjian itu dan hasil siasatan serta perbicaraan massa menyebabkan sebahagian besar keluarga Salieri disabitkan dan dijatuhkan hukuman, dengan Salieri sendiri dipenjarakan seumur hidup. Tommy dipindahkan ke perlindungan persekutuan bersama keluarganya ke Empire Bay dan menikmati kehidupan yang baik, sehingga dua lelaki membunuhnya atas nama Salieri pada tahun 1951. Ketika mereka pergi, Tommy menceritakan ratapannya tentang bagaimana dia dan rakan-rakannya hanya menginginkan kehidupan yang baik tetapi berakhir dengan apa-apa.
Maaf, permainan ini kekurangan watak yang baik~

Dah nama pun Mafia kan~ Memang boleh dikira antara watak yang baik seperti Sarah isteri Tommy dan ayah mentuanya Luigi. Jadi dibawah adalah senarai antara watak utama yang ada didalam Madia: Definitive Edition;
- Watak utama: Tommy Angelo
- Sebagai pratagonis, kita memainkan wataknya dan dia berada di kesemua misi, bekas pemandu teksi sehingga terlibat dengan Mafia.
- Watak utama lain:
- Don Ennio Salieri – dia adalah don Salieri Crime Family dan bos serta sekutu kepada protagonis Tommy Angelo. Setelah kematian antagonis utama Don Morello, Salieri memenuhi peranan sebagai antagonis utama dalam beberapa misi terakhir permainan.
- Don Morello – Don Marcu Morello adalah antagonis utama, sekurang-kurangnya untuk tiga suku pertama sebelum Don Salieri mengambil alih
- Frank Colletti – Frank adalah Consigliere dari Salieri Crime Family dan sahabat baik Don Salieri. Keprihatinan utamanya adalah kewangan keluarga dan aspek perniagaan yang sah.
- Sam – Sam adalah salah satu rakan kongsi Tommy Angelo. Dia sering bekerja dengan Tommy dan Paulie dan mereka berkawan baik. Walaupun dia nampaknya watak kecil pada awalnya, Sam memainkan peranan sederhana dalam banyak misi permainan yang paling dramatik
- Paulie – Paulie adalah soldato untuk keluarga Salieri dan salah satu rakan baik Tommy Angelo. Seorang lelaki yang bertenaga dan pemarah, dia dan Tommy sering bekerja dan bersenang-lenang bersama.
- Ralphie – Ralph adalah mekanik kereta ahli keluarga Salieri.
- Sarah – Dia adalah anak perempuan Luigi dan kemudian menjadi isteri Tommy Angelo. Mereka semakin rapat ketika Tommy mengantarnya ke rumah dalam misi Sarah dan melindunginya dari geng jalanan.
- Luigi – Luigi adalah bartender di Salieri’s Bar, juga bapa Sarah. Dia adalah seorang yang baik, yang mempunyai banyak perbincangan dengan Tommy Angelo dan kemudian menjadi bapa mertuanya.
- Vincenzo – Vincenzo telah bekerja untuk keluarga Salieri dalam masa yang lama, yang menyebabkan kepercayaan dan penghormatan Salieri kepadanya.

Bandar yang penuh jenayah~The City of Lost Heaven
Jauh lebih banyak bangunan dan lebih realistik! Sama seperti kota Chicago pada tahun 1920-an dan 1930-an yang menjadi inspirasinya, Lost Heaven terletak di Amerika Midwest, penuh dengan korupsi dan rumah kepada bos-bos kejahatan yang kuat yang membina empayar mereka di sebalik zaman Larangan. Geometri dari Mafia versi 2002 digunakan sebagai panduan semasa pembinaan dunia permainan baru, susunan daerah, blok kota, dan jalan utama sebagian besar sama, bahkan beberapa nama bangunan telah berubah. Lokasi misi yang tidak dapat dilupakan dari permainan asal seperti Clark’s Motel, lapangan terbang dan trek perlumbaan ada di sini dan, bersama dengan sebahagian besar kawasan Desa di utara bandar, kini dapat dikunjungi dengan bebas tanpa perlu bermain dahulu melalui cerita melalui Free Ride.

Kawasan-kawasan tertentu di Lost Heaven telah mendapat manfaat daripada peningkatan ketara yang menjadikannya lebih asli dan atmosfera. Pusat bandar ini mempunyai bangunan bertingkat lebih tinggi sesuai dengan bangunan yang dibangun pada saat ledakan pasca perang pada tahun 1920-an dan 30-an, dan Chinatown lebih terkenal dengan perwakilan seni bina dan budaya yang khas dari masyarakat China pada masa itu. hadir dalam permainan asal. Di tempat lain, topografi medan telah diubah, bukan hanya untuk menjadikan pelayaran kawasan lebih menarik, tetapi juga untuk memberikan lebih banyak pemandangan cakrawala kota, yang kini dapat dinikmati dari jarak yang jauh lebih jauh daripada yang mungkin dengan jarak pandang terhad yang disediakan oleh permainan asal 2002 .
Gameplay dengan serangan tanpa henti~
Tidak ada yang berbeza untuk gameplay sebenarnya untuk diceritakan kerana ia sama dengan demo. Apa yang boleh kami katakan, Mafia adalah permainan linear berdasarkan kisah misi bukan permainan dunia terbuka atau seperti GTA dan Red Dead Redemption. Kami bermain sebagai Tommy Angelo, kebanyakan cerita mengikuti tugas apa pun yang diberikan oleh Salieri dan sekutunya kepada Tommy.
Misi biasanya akan bersama Paulie dan Sam, tetapi ada beberapa misi yang hanya memerlukan Tommy untuk menyelesaikannya. Musuh semakin sukar untuk dibunuh, tetapi jika anda menggunakan pistol yang tepat dan memberi mereka tembakan terus dikepala, mereka akan mati secara langsung. Terdapat beberapa jenis senjata, seperti hand guns, revolvers, smg Thompson, shotguns dan juga bolt action rifles.
Ada masanya anda harus mengejar musuh dengan kereta, bahkan perlu menembak mereka. Beberapa misi yang anda boleh menggunakan pistol anda untuk menembak dengan peluru yang terhad dari kali terakhir anda menggunakannya. Tetapi ada juga misi yang pelurunya adalah tidak terhad.
Sekiranya kehabisan peluru ketika sesi menembak bersama musuh, anda boleh loot musuh yang mati dan menukar senjata mereka atau jika mereka menggunakan senjata yang sama, anda akan terus mengumpulkan amunisi secara langsung. Atau anda juga boleh mencari peti peluru yang hanya boleh dibuka sekali dan ia benar-benar terhad untuk dijumpa.
Terdapat 2 slot untuk senapang, satu adalah pistol, satu lagi slot sama ada rifles, shotgun atau smg. Anda juga boleh menggunakan senjata jarak dekat seperti kayu besbol yang boleh anda ambil dari slot yang selebihnya. Dan sudah semestinya anda juga boleh menumbuk musuh. Ya, jangan lupakan bom tangan dan molotov, anda boleh mendapatkannya dari peti jika diperlukan dalam misi, atau anda akan mendapatkannya lebih awal jika misi menghendaki anda menggunakannya.
Kemudian sila beri fokus penuh pada kesihatan anda, harap berhati-hati, kerana setiap tembakan sangat menyakitkan hingga kadang-kadang rasa melampau pula musuh punya tembakan lagi padu dari kita. Ditambah pula, peti ubatan sangat sukar dijumpai sama seperti peti amunisi. Anda mesti mencari tanda + di peta mini untuk peti tersebut dan memulihkan kesihatan anda sehingga penuh. Sekiranya anda putus asa dan tidak ada peti perubatan di kawasan itu, sila berlindung di kawasan yang selamat dan jangan biarkan musuh menemui anda sebentar sehingga kesihatan anda akan pulih sekitar 10% sahaja. JADI SILA JAGA NYAWA ANDA. Atau dengan kata lain, jika anda tidak jaga maka anda mati ~
Jangan terperangkap oleh polis, ini membuang masa anda. Oleh itu petua disini, jangan sampai melanggar apa jua benda di tepi jalan, ini juga termasuk kenderaan dan juga orang yang belegar di jalan raya! Sekiranya seseorang melaporkannya, polis akan mula mengejar anda, sama seperti demo sebelumnya, jika tanda MATA ditunjukkan, itu bermakna anda menghadapi masalah. Tetapi mudah untuk lari dari polis jika tanda bintangnya hanya 1-3 bintang, jika 4-5 polis mula melakukan sekatan jalan, lebih ganas dan terus menembak anda tanpa henti.
Beberapa misi yang anda harus selesai memerlukan anda untuk berinteraksi dengan orang lain (AI) untuk mengetahui lebih banyak mengenai jalan cerita misi anda, seperti mencari di mana orang yang anda perlu cari atau lokasi terakhir mereka. Anda juga boleh menumbuk atau membunuh mereka jika anda mahu ~
Jangan terlupa dengan mod Free Ride! Mod ini membolehkan pemain mengakses hampir setiap lokasi dalam permainan, anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahukan dalam mod ini, tidak kiralah menembak ke, menunggang motor ke, menumbuk orang ke dan sebagainya. Tetapi ia bukan mod dalam talian, jadi kami berasa sedikit bosan. Jadi saya lebih suka misi penceritaan.
Kawalan permainan pun kacang je!
Jadi untuk kawalan asas penggerakan adalah kekunci WASD, maaf ye yang kami mainkan adalah versi PC! Hehe~ Kekunci Q pula untuk melee manakala jika ditekan lama apabila diperlukan akan menghasilkan serangan kuat. Yang terbaru adalah cangkungan dengan erti kata lain ibarat menyelinap dengan tekan kekunci X. Kekunci CTRL pula untuk mengambil kawasan perlindungan dan Left Alt untuk tukar kawasan perlindungan.
Untuk kegunaan tetikus, klik kiri untuk tembak, kanan untuk zoom. Roda titil tengah untuk pertukaran senjata atau tekan roda tersebut untuk membuka slot yang lain. Selebihnya seperti kekunci E untuk interaksi termasuk perbualan, atau membuka pintu dan sebagainya, atau R untuk mengisi peluru semula juga G untuk membaling molotov ataupun grenade. Selebihnya anda boleh lihat screenshot dibawah;
Klasik betul kenderaan dalam Mafia: Definitive Edition ni!
Seperti yang kami katakan sebelum ini dalam demo, kami mempunyai beberapa jenis kereta. Terdapat kereta yang sangat perlahan kelajuannya seperti 20-30kmh sahaja, ada kereta laju tetapi seperti yang anda tahu, ini adalah tahun 1930-an, jadi yang terpantas hanya 60-80kmh. Terdapat juga motosikal yang lebih mudah untuk ditunggang terutama jika anda sendirian.
Anda boleh menggunakan mana-mana kereta yang anda mahukan di garaj atau menggunakan apa sahaja kenderaan yang disediakan dalam misi untuk anda. Terdapat kereta dengan penjajaran yang baik dan ada juga dengan pengendalian yang lebih sukar. Anda boleh menukar warna kenderaan anda, termasuk warna dalaman dan juga jenis kereta di garaj.
Lagi satu untuk diingatkan, Kereta anda juga mempunyai kesihatan bukan anda sahaja, elakkan dari terlanggar, jika semakin teruk kereta anda akan hancur dan itu juga akan membahayakan anda terutama ketika sesi kejar mengejar, kerana anda lebih senang mati jika kenderaan anda rosak teruk.
Perbezaan diantara Mafia asal dan REMAKE
Apa yang boleh kami katakan Jalan Cerita masih sama seperti sebelumnya, ya 100% sama dengan plot tambahan seperti dalam misi Visiting Rich People. Dalam misi ini, setelah kami membuka peti besi, tiba-tiba terdengar bunyi penggera dan semakin banyak lagi tindakan menjadi nyata ~ Kami harus bertarung tembak menembak dengan semua pengawal di rumah itu, kemudian menyelinap keluar dari rumah itu. Tetapi tidak habis disitu, kami perlu menghadap polis pula. Jangan tanya kenapa banyak kali mati di sana, perlu cepat menyelesaikan polis yang ada disana sebelum polis lain datang lagi, kemudian melarikan diri dengan kenderaan yang ada di kawasan itu.
Sama juga dengan misi Happy Birthday, sebelum ini kami tidak perlu mencari Paulie dan Sam sebelum memasuki Kapal untuk menyamar dalam majlis ulangtahun ke 50 anggota dewan bandar yang korup iaitu Ghillotti. Kami harus terus pergi ke tandas dan menjumpai mangsa Sam yang telah pengsan untuk mendapatkan sut sailor dan kemudian baru pergi pergi ke kapal tersebut. Setelah itu kapal berlayar, saya harus menembak mati anggota dewan bandar dari tingkat atas kapal dimana terletaknya tempat letak bunga api, kemudian harus melawan musuh sehingga Paulie dan Sam datang dengan kapal untuk menjemput kami menggunakan bot.
Dan tentu saja grafik watak dan persekitaran, ia lebih realistik dan kami sangat mengaguminya. Bangunan yang kini ditambah lebih banyak daripada sebelumnya, kenderaan dan orang di jalan raya juga ~ Semuanya lebih menarik dari kosong seperti dahulu. Jika anda mempunyai PC yang mempunyai Grafik tinggi, jangan risau, anda boleh menukar tetap dan memilih yang terbaik untuk pemandangan grafik anda.
Maka kesimpulannya~
Untuk perubahan grafik, memang Hangar 13 telah memberikan kemas kini yang terbaik untuk Mafia: Definitive Edition. Walaupun tidak realistik seperti permainan AAA lain hari ini, semua watak, persekitaran dan kenderaan diberi nafas baru yang masih kelihatan realistik. Kami sangat suka melihat persekitaran berubah 100% dengan keindahannya, begitu juga kisah sinematiknya, sungguh menarik. Tetapi jika anda malas untuk melihat ceritanya, anda boleh melangkau, jadi jangan risau.
Untuk audio, audio harus dipuji, dialek 30-an masih dalam permainan ini walaupun baru diperbaharui. Setakat ini permainan ini mengekalkan kesegaran MAFIA. Kami sangat suka pembuatan semula permainan ini. Jadi pada anda yang ingin pre-order Mafia: Definitive Edition, jangan segan-segan untuk ke Steam dengan harga RM129.00 dan PlayStation 4 berharga RM179.00. Tidak terlupa anda juga boleh membeli Mafia Trilogy dengan ketiga-tiga siri Mafia ada didalamnya termasuk Mafia: Definitive Edition, Mafia II: Definitive Edition dan Mafia III: Definitive Edition.

@gamersantaimy
The Review
Mafia: Definitive Edition
Mafia: Definitive Edition adalah sebuah permainan pembuatan semula yang harus sangat dikagumi dengan perubahannya! Ketelitian dengan memberi gaya realistik sememangnya harus dipuji!
PROS
- Pembuatan semula ini sungguh mengagumkan, perubahan, penambahan persekitaran, malah reaksi wajah lebih realistik sekarang.
- Skrip dengan dialek 30-an dan memberi lebih banyak realisme tidak membosankan
- Beberapa tambahan cerita menjadikannya lebih menarik
CONS
- Menembak kadang-kadang boleh agak terganggu.
- Pengendalian kereta agak sukar terutama dengan penjajaran yang tidak seimbang
Discussion about this post