Naoki Yoshida buat masa ini sangat sibuk dengan Final Fantasy XIV Online, tetapi jika dalam situasi lain, game apakah yang dia akan cipta?
Bercakap dengan GameSpot di ofis Shinjuku Square Enix, Yoshida kata beliau berminat untuk mengambil genre battle royale dan membuat sebuah projek sendiri. Beliau mempunyai beberapa cadangan untuk berinovasikan game seperti Fortnite dan Apex Legends tetapi tidak berkongsi apa-apa maklumat terperinci.

Yoshida juga berkata bahawa beliau ingin mereka MMO baru yang latar belakangnya tidak berkisarkan siri Final Fantasy. Dia sangat teringin untuk mereka game itu sebelum mati. Pada masa yang sama, Yoshida juga ingin sambung membuat Diablo 4 satu hari nanti.
“Saya ingin mencipta game battle royale. Saya ada beberapa idea untuk projek ini,’ Yoshida memberitahu GameSpot melalui penterjemah. “Saya mempunyai idea untuk menjadikan game jenis ini seronok untuk dimain. Sebagai seorang online game designer, saya ingin membangunkan sebuah MMORPG daripada kosong tanpa apa-apa limitasi atau larangan. Selepas membuang larangan ini, saya akan mencipta sebuah MMORPG yang sepadan dengan trend terkini sebelum saya mati. Saya juga sangat-sangat berminat untuk sambung bekerja di Diablo 4.

Game battle royale Final Fantasy ialah idea yang baru dan sangat lain daripada yang lain. Pada masa yang sama, sangat teruja untuk lihat apa Yoshida mampu buat di ruang MMO. Tetapi sekali lagi, hanya angau-angau saja. Yoshida tidak mempunyai sebarang rancangan selain daripada Final Fantasy XIV Online buat masa ini. Apa-apa hal pun, pasti menarik untuk dengar atau lihat projek idaman para developer di luar kan? Yoshida sensei pun ada impian tau!
Sumber – GameSpot
@gamersantaimy
Discussion about this post