Gamer Santai
  • Berita
  • Temuramah
  • Review
  • Sister Sites
    • Wanuxi
    • Gamer Braves
    • GamerWK
    • Gamer555
  • Borderlands 4
No Result
View All Result
  • Berita
  • Temuramah
  • Review
  • Sister Sites
    • Wanuxi
    • Gamer Braves
    • GamerWK
    • Gamer555
  • Borderlands 4
No Result
View All Result
Gamer Santai
No Result
View All Result

[GameStart 2019] “Membuat permainan pertempuran lebih menarik untuk pemain baru” – Temu Ramah bersama Minoru Kidooka & Yamanaka Takeshi, CEO Arc System Works!

Terkenal dengan siri Guilty Gear & Dragon Ball FighterZ.

Razin Syafiq by Razin Syafiq
October 13, 2019 - Updated on December 27, 2019
in Acara, Anime, Artikel, Berita, PS4, Temuramah
0 0
0
[GameStart 2019] “Membuat permainan pertempuran lebih menarik untuk pemain baru” – Temu Ramah bersama Minoru Kidooka & Yamanaka Takeshi, CEO Arc System Works!
Share on FacebookShare on Twitter

Jika kita bercakap tentang Arc System Works, mesti kamu berfikir tentang Guilty Gear atau Dragon Ball FighterZ? Kami di Gamer Santai bernasib baik kerana bertemu CEO Arc System Works, Minoru Kidooka dan Yamanaka Takeshi di acara GameStart 2019. Selain itu, terima kasih kepada Zack Tan, yang juga dari Arc System Works, untuk kerja terjemahannya.

Pertama sekali, apabila ditanya apakah yang berbeza apabila membuat IP permainan video mereka sendiri dan permainan video IP anime, seperti “KillLaKill IF“, mereka menjawab bahawa jika mereka membuat IP mereka sendiri, mereka mempunyai lebih banyak kebebasan. Sebagai contoh, mereka bebas untuk menambah beberapa elemen baru atau watak baru kepada permainan; tetapi jika mereka membuat IP anime dalam permainan video, mereka mesti menghadapi beberapa cabaran. Sebagai contoh, watak-watak dalam permainan mesti dibuat mengikut idea asal. Watak-watak tidak boleh diubah dan mesti sama seperti IP. Kelebihan melakukan permainan IP anime adalah bahawa mereka tidak perlu menghabiskan terlalu banyak masa mencipta jalan cerita atau watak baru kerana mereka boleh menggunakan sumber-sumber yang mereka miliki untuk membangunkan permainan. Sudah tentu, selepas membuat permainan IP anime, mereka mesti memastikan bahawa permainan IP anime ini tidak berbeza dengan yang asal.

Sudah tentu, apabila membuat KillLaKill IF, mereka juga menambah idea dan elemen mereka sendiri untuk permainan. Walaupun sumber sedia ada, mereka tidak akan secara membuta tuli membuat permainan. Mereka memastikan bahawa “KillLaKill IF” mempunyai elemen asal, ditambah dengan idea-idea yang mereka masukkan ke dalam permainan.

Di samping itu, mereka juga mendedahkan bahawa “Guilty Gear” baru yang dilancarkan pada tahun 2020 sebenarnya adalah permulaan semula kepada siri. Selain daripada reka bentuk watak telah menjadi berubah, mereka telah mengubahsuai sistem tempur dan mekanisme pertempuran. Tahun ini adalah tahun ke-21 siri permainan Guilty Gear, jadi mereka ingin membuat beberapa perkara baru. Mereka juga berharap dengan melancarkan “Guilty Gear” baru, mereka dapat menarik pemain baru dan membuat pemain lama kekal mencintai permainan “Guilty Gear“.

Penukaran imej Sol Badguy dan Ky Kiske adalah bukti terbaik. Walau bagaimanapun, jika bercakap mengenai inspirasi reka bentuk di belakang Sol Badguy dan Ky Kiske, Minoru Kidooka atau Yamanaka Takeshi tidak boleh menjawab, kerana pereka watak CG Daisuke Ishiwatari tidak hadir.

Mengenai topik sama ada ingin atau tidak membuat permainan IP anime lain, atau untuk mengejutkan kakitangan produksi “Guilty Gear“, mereka berkata bahawa mereka sebenarnya mendengar kata-kata peminat, tetapi Arc System Works bukanlah sebuah syarikat yang besar. Jadi mereka mempunyai keupayaan yang terhad, tetapi masih akan cuba mendengar pendapat para pemain dan memenuhi syarat peminat sebanyak mungkin.

Dari segi e-sukan, mereka akan mempromosikan program yang berkaitan dengan e-sukan ke lebih banyak negara sebanyak mungkin, dan bukan hanya di Asia. Mereka berkata Jepun, Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah menubuhkan studio Arc System Works, dan berusaha untuk mengembangkan maklum balas daripada pemain. SEA Major tahun lepas juga merupakan sebahagian daripada ARCREVO World Tour. Walaupun Minoru Kidooka tiba di Singapura buat pertama kalinya malam tadi, dia tidak kenal suasana e-sukan Singapura. Tetapi pada hari ini, dia melihat para pemain yang sangat bersemangat. Dengan ini, mereka berharap bahawa lebih banyak tenaga dan usaha diletakkan di Asia Tenggara.

Dalam analisis data GameStart 2019, permainan RPG dan permainan FPS ialah genre permainan yang paling popular di Asia Tenggara. Saya tertanya-tanya jika ini akan menjejaskan pembangunan Arc System Works di Asia Tenggara? Mereka berkata bahawa ini adalah soalan yang sangat sukar untuk dijawab, tetapi mereka akan terus bekerja keras untuk melakukan yang terbaik, dan berharap pemain terus menyukai hasil kerja mereka. Mereka juga sedar bahawa permainan pertempuran lebih diminati berbanding permainan RPG. Jadi mereka cuba membuat sebuah permainan yang lebih mudah diakses oleh pemain supaya setiap pemain dapat menikmatinya.

Minoru Kidooka dan Yamanaka Takeshi berterima kasih kepada para pemain kerana menyokong permainan video yang mereka buat dan menjadikan komuniti permainan semakin besar. Mereka akan membuat permainan yang lebih banyak dan luas, untuk memberikan pemain lebih banyak pilihan. Pada masa yang sama, mereka juga merasakan bahawa mereka menggunakan permainan untuk mempromosikan “keamanan”, kerana selain duduk dan bermain dengan pihak lawan di dalam permainan, mereka juga akan berkomunikasi antara satu sama lain. Ini mempromosikan hubungan, yang membuat mereka berasa sangat gembira. Akhirnya, mereka berkata bahawa Arc System Works bukan hanya sebuah syarikat permainan Jepun dan mempunyai pekerja dari Singapura. Mereka berharap untuk mencipta permainan melalui integrasi budaya berbeza supaya pemain dapat merasakan semangat mereka semasa menghasilkan permainan.

Guilty Gear baru akan tiba di pelantar PS4 pada tahun 2020. Jika kamu ingin mengetahui lebih, kamu boleh melawat laman web rasmi!

Tags: Arc System WorksGamestart 2019guilty gearJepunMinoru KidookaYamanaka Takeshi
Previous Post

[GameStart 2019] Kembali pada masa silam di Retro Game Booth! Pasti nostalgia!

Next Post

[GameStart 2019] Interview Istimewa bersama Penganjur Sea Major, Koh Yung Tek dan penglibatannya dalam E-Sukan!

Razin Syafiq

Razin Syafiq

Dahulu, saya membesar seperti mana-mana kanak riang lain iaitu bersama komik, game, dan anime (Kreko, Utopia, Gempak, cd anime yang dijual kat kedai). Mula-mula, niat nak masuk bidang animasi sebab bersemangat, tapi terus tukar ke bidang game development sewaktu lanjut pelajaran. Entah bagaimana, saya kini berada dalam dunia journalism, dan memang jatuh cinta dengan industri ini. Banyak yang saya belajar, dan banyak yang saya ingin kongsi kepada awak semua di luar sana. Untuk hubungi saya, sila lawat mana-mana halaman media sosial yang diberi. Terima kasih kerana membaca penulisan, dan membenarkan saya berkembang maju. Sehingga kita berjumpa lagi!

Related Posts

The Lost Wild – Game Dinosaur Survival Yang Mengutamakan Stealh & Saspens!
Berita

The Lost Wild – Game Dinosaur Survival Yang Mengutamakan Stealh & Saspens!

June 4, 2026
Game Survival Horror Kejam ‘ILL’ Sasar Pelancaran Pada 2027!
Berita

Game Survival Horror Kejam ‘ILL’ Sasar Pelancaran Pada 2027!

June 4, 2026
Game Aksi Supernatural KEMURI Akan Keluar Tahun 2027, Gameplay Pertama Didedahkan!
Berita

Game Aksi Supernatural KEMURI Akan Keluar Tahun 2027, Gameplay Pertama Didedahkan!

June 4, 2026
Next Post
[GameStart 2019] Interview Istimewa bersama Penganjur Sea Major, Koh Yung Tek dan penglibatannya dalam E-Sukan!

[GameStart 2019] Interview Istimewa bersama Penganjur Sea Major, Koh Yung Tek dan penglibatannya dalam E-Sukan!

Discussion about this post

Discord Kami

Sertai Discord kami

Facebook Kami

YouTube Kami

Twitter/X Kami

Follow @GamerSantaiMY

Tweet to @GamerSantaiMY

Anime

TV Tokyo Rancang Beberapa Projek Game Naruto Sempena Ulang Tahun Ke-25, Paling Awal Keluar Tahun 2027!
Anime

TV Tokyo Rancang Beberapa Projek Game Naruto Sempena Ulang Tahun Ke-25, Paling Awal Keluar Tahun 2027!

June 2, 2026
Gintama the Movie: Yoshiwara in Flames Akan Datang Ke GSC, Bersama Fan Screening!
Anime

Gintama the Movie: Yoshiwara in Flames Akan Datang Ke GSC, Bersama Fan Screening!

June 1, 2026
Anime Tomb Raider King Akan Mula Tayangan 8 Julai Ini!
Anime

Anime Tomb Raider King Akan Mula Tayangan 8 Julai Ini!

May 29, 2026
Jam Tangan Ulang Tahun Ke-30 Initial D Dibuka untuk Pra-Tempah di Malaysia!
Anime

Jam Tangan Ulang Tahun Ke-30 Initial D Dibuka untuk Pra-Tempah di Malaysia!

May 28, 2026
  • Tentang Kami
  • Hubungi Kami
  • Privacy & Policy

© 2017 - 2025 Digital Braves Media Group Sdn Bhd

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Berita
  • Temuramah
  • Review
  • Sister Sites
    • Wanuxi
    • Gamer Braves
    • GamerWK
    • Gamer555
  • Borderlands 4

© 2017 - 2025 Digital Braves Media Group Sdn Bhd