Anime One Piece kini semakin jauh dalam Egghead Arc, dan Episod 1128 berjaya meningkatkan saspen dengan pendedahan bentuk sebenar Jaygarcia Saturn, salah seorang daripada Gorosei. Sebagai salah satu ahli Gorosei yang penuh misteri, transformasi jahat Saturn memperkenalkan ancaman baru buat Luffy dan kru Straw Hat.
Sejak anime One Piece mula memasuki Final Saga, ramai peminat tidak sabar menantikan kemunculan Gorosei dalam aksi. Dikatakan memiliki kuasa berunsurkan syaitan yang berkait dengan King Imu yang misterius, Gorosei telah lama menjadi sosok yang penuh teka-teki dan menggerunkan.
Kini di kemuncak Egghead Arc, akhirnya Saturn turun sendiri ke medan perang untuk memastikan kematian Dr. Vegapunk.

Dalam Episod 1128, Saturn telah di Pulau Egghead melalui sebuah pentagram misteri. Tetapi daripada bentuk manusia, Saturn muncul dalam bentuk makhluk menyerupai gabungan labah-labah dan lembu-labah, hasil daripada kuasa Devil Fruit jenis Mythical Zoan, Gyuki.
Dalam bentuk hibridnya, Saturn jauh lebih besar daripada Bartholomew Kuma, malah mampu mengangkat Jewelry Bonney hanya dengan sebelah tangan.

Kehadirannya mengejutkan askar-askar Marine, yang segera diarahkan untuk mengosongkan pulau, membenarkan hanya pegawai berpangkat tinggi kekal bagi menyaksikan bentuk sebenar Saturn.
Arahan ini tidak dibuat sembarangan: seorang Marine yang secara tidak sengaja terpandang Saturn terus terbunuh serta-merta, membuktikan aura maut yang dipancarkannya. Kehadiran menggerunkan ini tersebar ke seluruh makmal Vegapunk, merisaukan semua orang kecuali kruStraw Hat yang tetap bersedia menghadapi ancaman yang mendatang.

Sebagai ahli pertama Gorosei yang menunjukkan bentuk sebenarnya, pendedahan Saturn membuka banyak persoalan baharu tentang kebolehan ahli-ahli Gorosei lain serta sejauh mana kekuatan mereka berbanding musuh-musuh yang pernah ditemui sebelum ini.

Mampukah kru Straw Hat bertahan menghadapi kuasa jahat ini, atau adakah Jaygarcia Saturn terlalu kuat untuk dikalahkan? Kita akan lihat nanti.
@gamersantaimy
Discussion about this post