SEGA telah mendedahkan SEGA UNIVERSE. Dilancarkan di bawah slogan berani “NO OLD, STAY GOLD,” inisiatif ini bertujuan untuk mengeluarkan game-game klasik ikonik mereka daripada label “permainan video lama” dan memperkenalkannya semula sebagai francais moden yang segar.
Mereka berhasrat untuk mengembangkan dunia game klasik ini ke dalam bentuk filem, muzik, fesyen, dan pelbagai cabang hiburan premium yang lain.
Walaupun SEGA masih berahsia tentang tarikh pelancaran bagi sebarang game baharu, inisiatif ini memberi tumpuan kepada “Pilihan 2026″—iaitu barisan game legenda yang menyambut ulang tahun penting tahun ini. Judul-judul ini dianggap sebagai “rakan seperjuangan” yang telah membentuk identiti atau DNA SEGA selama ini.
Legenda 40 Tahun (1986)
- Fantasy Zone: Game shooter berkonsep “cute-em-up” ceria yang menampilkan kapal angkasa Opa-Opa. Terkenal dengan sistem kedai dan warna-warna terang, serta dikenali sebagai salah satu karya arked paling kreatif daripada SEGA.
- Out Run: Game memandu yang menjadi rujukan utama genre ini. Walaupun sentiasa menjadi kegemaran peminat, ia kini mendapat perhatian selepas pengumuman pada 2025 bahawa pengarah Transformers, Michael Bay, akan mengarahkan adaptasi filem live-action.
Klasik 35 Tahun (1991)
- Streets of Rage: Game brawler side-scrolling yang mendefinisikan era Genesis. Dengan runut bunyi oleh Yuzo Koshiro, ia menonjol dengan keunikan mod two-player co-op.
- Rent A Hero: Sebuah cult classic aksi-RPG tentang seorang wira yang perlu membayar sewa untuk sut adiwiranya.
Era Saturn 30 Tahun (1996)
- NiGHTS into Dreams: Dibangunkan oleh Sonic Team, game aksi-penerbangan ini diraikan kerana sistem “A-Life” (yang akhirnya menjadi asas kepada penciptaan “Chao” dalam siri Sonic).
- Sakura Wars: Game popular di Jepun yang menggabungkan combat taktikal dengan elemen opera romantik bertema steampunk. Pengaruhnya dalam anime dan teater kekal sebagai bahagian penting dalam SEGA UNIVERSE.
- Guardian Heroes & Dynamite Deka: Judul-judul ini melambangkan keberanian teknikal SEGA pada era 90-an. Satu merupakan game fighting 2D dengan sistem pelbagai lorong, manakala satu lagi adalah game beat ’em up poligon penuh pertama dalam industri (dikenali di Barat sebagai Die Hard Arcade).
Simulasi Meta 25 Tahun (2001)
- SGGG (Segagaga): Mungkin game paling “meta” yang pernah dihasilkan. Judul Dreamcast ini memberikan tugasan kepada pemain untuk menyelamatkan SEGA yang sedang bergelut daripada muflis.
Setakat hari ini, SEGA masih belum mengesahkan sama ada ulang tahun ini akan membuahkan sekuel game baharu, remake, atau sekadar lebih banyak projek “transmedia” seperti filem Out Run.
Untuk maklumat lanjut, layari laman web rasmi.









Discussion about this post