Daya tarikan manga Jepun tidak dapat dinafikan, dengan kemampuannya memikat hati pembaca global selama berpuluh-puluh tahun.
Senarai terkini yang diterbitkan di Wikipedia kini memberikan gambaran tentang judul-judul yang mencatatkan pencapaian jualan yang mengagumkan, merangkumi karya-karya klasik yang telah bertahan merentasi generasi serta judul-judul baharu yang meraih populariti dengan pantas.

Mendahului senarai ini dengan kelebihan yang besar ialah One Piece, kisah epik pengembaraan lanun ciptaan Eiichiro Oda, yang mencatatkan angka edaran global sekitar 516.6 juta jilid. Karya terbitan Shueisha ini, yang telah disirikan bermula tahun 1997, kekal sebagai satu fenomena di seluruh dunia.
Memandangkan ia adalah salah satu siri dalam sepuluh teratas yang masih berjalan, jumlah edarannya yang sudah memecah rekod itu pastinya akan terus bertambah.

Di kedudukan kedua, ada dua karya ikonik yang berkongsi pencapaian yang sama: iaitu siri thriller jenayah karya Takao Saito, Golgo 13, bersama siri kegemaran kanak-kanak ciptaan Fujiko F. Fujio, Doraemon. Kedua-dua siri ini masing-masing mempunyai kira-kira 300 juta naskhah dalam pasaran.
Kejayaan ini menjadi cermin kepada kemampuan mereka untuk kekal relevan sepanjang masa. Golgo 13 turut memegang status sebagai siri paling lama dalam senarai ini, dengan penerbitan berterusan sejak tahun 1968.

Kebanyakan judul yang menduduki senarai sepuluh teratas adalah daripada kategori shōnen. Mengekori di belakang tiga teratas ialah siri misteri popular oleh Gosho Aoyama, Detective Conan, dengan 270 juta naskhah.
Ini diikuti oleh siri legenda ciptaan Akira Toriyama, Dragon Ball, yang mencatatkan 260 juta, serta naratif ninja kegemaran ramai oleh Masashi Kishimoto, Naruto, dengan 250 juta naskhah.



Karya yang paling mencuri tumpuan dalam senarai ini ialah Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba hasil karya Koyoharu Gotouge. Meskipun hanya disirikan dalam tempoh yang singkat dari tahun 2016 hingga 2020 dan terkumpul dalam 23 jilid, siri ini berjaya mencapai 220 juta naskhah dalam edaran.
Pencapaiannya yang pantas ini menunjukkan perbezaan yang amat ketara jika dibandingkan dengan siri-siri lain yang memerlukan masa berpuluh-puluh tahun untuk mencapai tahap yang sama.

Turut tersenarai dalam kedudukan sepuluh teratas ialah manga sukan yang sangat berpengaruh oleh Takehiko Inoue, Slam Dunk (185 juta), diikuti oleh KochiKame: Tokyo Beat Cops karya Osamu Akimoto (157.2 juta), dan siri komedi Crayon Shin-chan oleh Yoshito Usui (148 juta).



Secara keseluruhan, senarai ini menunjukkan dominasi penerbit Shueisha dalam pasaran, yang menerbitkan tujuh daripada sepuluh siri teratas.
Selain itu, ia turut membuktikan daya tahan luar biasa medium manga itu sendiri, memandangkan empat daripada siri gergasi ini—One Piece, Golgo 13, Case Closed, dan Crayon Shin-chan—masih diterbitkan secara aktif.
Ini bermakna, jumlah edaran mereka yang sudah pun mencecah angka astronomi dijangka akan terus melonjak pada masa hadapan.









Discussion about this post