24 tahun sejak pelancaran siri pertama Crash Bandicoot, sehingga beberapa siri mengikuti, kini yang terbaru Crash Bandicoot 4: It’s About Time merupakan sebuah pulangan gemilang untuk marsupial yang gila-gila. Dengan keluaran Crash Bandicoot N. Sane Trilogy dan Crash Team Racing Nitro-Fueled baru-baru ini, menjadi jelas bahawa masih banyak peminat yang menyukai siri ini. Sama juga seperti kami, dan kami sekali lagi mendapat peluang yang diberikan oleh Activision dan Toys for Bob yang merupakan pemaju dan penerbit untuk Review Penuh permainan yang baru dilancarkan di platform PlayStation 4, Xbox One pada 2 Oktober 2020 lalu dan akan datang ke Next-gen konsol!
Untuk review kali ini, kami menghabiskan masa dalam 10 jam dengan menyelesaikan level utama, satu Timeline level dan satu mode N’verted. Secara keseluruhan terdapat 107 level dimana dibahagikan kepada 43 Normal level utama + 43 N’verted mode dan 21 flashback secret level. Dalam demo sebelum ini, kami dah pernah cuba Crash kan, kali ini kami gunakan adiknya Coco pula untuk bermain di setiap peringkat!
Inilah kisah Crash Bandicoot 4: It’s About Time
Crash Bandicoot 4: It’s About Time terus mengikuti peristiwa Crash Bandicoot: Warped. Setelah dipenjarakan selama bertahun-tahun, Neo Cortex, N. Tropy dan Uka Uka akhirnya berjaya melarikan diri … dengan merobek lubang dalam fabric of reality.
Setelah menggunakan seluruh tenaga ajaibnya untuk membuka rift dalam space-time, Uka Uka tertidur nyenyak. Tetapi N. Tropy melihat peluang dalam sisa yang ditinggalkan oleh Uka. Dia mula membina mesin – The Rift Generator – untuk membuat lebih banyak air mata dalam masa dan ruang. Dengan perjalanan dimensi di hujung jari mereka, dia dan Cortex segera memulai penaklukan semesta alam semesta.
Sekali lagi, terserah kepada Crash dan Coco untuk menyelamatkan situasi. Mereka tidak dapat melakukannya sendiri, tetapi untungnya gangguan dimensi mempunyai satu manfaat – ia membangunkan Quantum Masks yang kuat, penjaga masa dan ruang, yang dapat memberi wira kita kemampuan untuk menekuk peraturan realiti.
Crash dan Coco melakukan perjalanan melalui masa dan realiti alternatif untuk mencari topeng yang tersebar merata, yang membawa mereka bersemuka dengan beberapa tokoh dari masa lalu mereka. Okay sampai situ sahaja cerita, yalah kan ini kan game Platform, jadi tiadalah cerita yang banyak.
Dua Gaya Game Mode
Crash Bandicoot 4: It’s About Time ada pilihan mod antara Modern atau Retro. Anda boleh pilih mod ketika ingin memulakan permainan baru yang kemudiannya dapat diubah di Options Menu.
Dalam mod Modern, anda akan terus dari sambung di checkpoint terakhir, sedangkan dalam mod Retro, anda akan mempunyai kehidupan yang terhad tetapi dapat memperoleh lebih banyak dengan mengumpulkan Wumpa fruit, sama dengan trilogi Crash yang asli. Apabila anda kehabisan nyawa, anda akan diberi skrin permainan “Game-Over” dan mesti memilih untuk memulakan semula tahap atau kembali ke menu utama.
Dalam mod Modern, Golden Wumpa Crates akan menggantikan Extra Life Crates, yang memberikan sejumlah besar Wumpa fruit daripada Crate biasa. Anda juga akan melihat kaunter nyawa telah diganti dengan kaunter kematian. Jauhkan jumlah itu, jika anda dapat mengatasinya!
Bukan Crash & Coco sahaja, banyak lagi watak tersedia!
- Crash & Coco –
- Seperti Crash Insane Trilogy, kami boleh menukar kedua watak ini bila-bila masa untuk bermain di setiap level. Keduanya menggunakan penggerakkan yang sama: berpusing, hentak ke tanah, dash, slide dan sbg.
Selain dari Crash dan Coco, watak lain kesemuanya mempunyai penggerakan istimewa sendiri.
- Tawna –
- Serangan melee, menggunakan kaki. Terdapat grappling hook boleh menyambung ke jarak yang jauh. Tawna juga boleh melakukan lompatan dinding
- Dingodile –
- Memakai senjata vacuum, boleh sedut kotak crate dihadapanya, juga boleh sedut dan lemparkan kotak TNT kepada musuh. Selain itu, Dingodile boleh menghalakan senjata tersebut dan tembak kebawah untuk terbang ke angkasa dalam waktu yang singkat.
- Neo Cortex –
- Menggunakan senjata untuk mengubah musuh menjadi platform / platform melantun. Tembakan pertama pada musuh akan menjadi platform, tembakan kedua pada musuh yang sama (yang dah jadi platform tu) akan bertukar ke platform melantun, tembakan ketiga kembali normal. Boleh melakukan dash ke udara, tetapi Neo tidak boleh melompat dua kali seperti Crash dan Coco.
Di Crash Bandicoot 4: It’s About Time, kami lebih suka serangan melee daripada serangan senjata jarak jauh. Senjata jarak jauh Dingodile & Neo Cortex hanya menembak di mana watak sedang menghadap dan sangat sukar untuk mengarahkan musuh serta tiada fungsi auto aim. Menggunakan Neo Cortex sangat sukar, kerana beberapa tahap perlu membuat platform secara manual untuk meneruskan perjalanannya dengan mengubah musuh menjadi platform, tetapi disebabkan aiming kitorang hampeh, platform sukar dibuat, jadi selalu mati menggunakan Neo Cortex.
Masa untuk Mengharungi, Melompat, Menembak, Menyerang eh semua lah!
Di dalam Level, selain dari gameplay asas seperti dalam permainan lama Crash, contohnya seperti berputar, kena kejar dengan musuh dan lari menghadapt kamera, kena naik atau tunggang apa jua objek seperti kereta kart, Crash Bandicoot 4: It’s About Time turut terdapat gameplay baru seperti:
- Rope gripping – ambil tali dan ayun ke platform lain
- Wall Running – Berlari di trek tertentu di dinding dengan kelajuan tinggi
- Rail Grinding – Grind di railway mengelak halangan
Besides the usual platforming and on-rails sections, the levels have elements of wall running and rail grinding. You’ll be utilizing them across the various missions:
- Timelines
- Ini serupa dengan misi sampingan di mana anda bermain sebagai watak lain, melihatnya dari perspektif mereka semasa mnjadi Crash atau Coco menjalankan misi utama. Anda bertukar kembali ke protagonis pada babak kedua, yang mungkin akan terasa pelik
- Flashback Tapes
- Kembali ke platform 2D klasik, Crash / Coco hanya boleh bergerak dalam garis lurus. Sangat mencabar kerana kami perlu memecahkan peti dan melompat tepat pada waktunya. Sekiranya mati, mulakan semula dari awal tahap.
- N’verted Mode
- Buka kunci melalui kisah utama, yang menampilkan peta terbalik secara mendatar dan penapis berkesan, di atas pengubah lain seperti mengehadkan penglihatan anda
- Time Trial
- Buka kunci pada level akhir. Selesaikan level secepat yang anda dapat lakukan dalam satu kehidupan atau bermula dari awal hingga mati. Pecahkan peti tertentu untuk mendapatkan lebih banyak masa
Selain itu, di permainan Crash yang lama, kita dapat lihat apabila Crash melompat dan mendarat, terdapat sedikit bayang yang nampak, tidak di Crash Bandicoot 4, terdapat bulatan kuning yang menunjukkan di mana Crash mendarat. Ini menjadikan kami lebih mudah untuk meramalkan di mana Crash mendarat.
Satu lagi, jika mati banyak kali, akan mendapat perlindungan topeng tambahan, melindungi Crash dari kerosakan. Juga, jika mati berkali-kali, checkpoint baru akan muncul di antara jalan dari pusat pemeriksaan sebelumnya ke checkpoint baru.
4 Quantum Mask dengan berbeza kuasa!
Topeng-topeng ini hanya akan muncul di bahagian tertentu dalam setiap level. Crash akan mula memakai topeng pada awal bahagian dan topeng ada waktu tertentu selepas bahagian tersebut diselesaikan.
- LANI-LOLI
- Kuasa: Phase Shift –
- Boleh membuat fasa masuk / keluar dari pelbagai objek, peti dan halangan
- Kuasa: Phase Shift –
- AKANO
- Kuasa: Dark Matter –
- mengelilingi Crash dengan Dark Matter, dapat memecahkan peti dengan mudah, berhati-hati bahawa jika terkena peti TNT akan meletup dan membunuh Crash. Begerak seperti puting beliung boleh melompat ke jarak yang lebih tinggi dan lebih jauh.
- Kuasa: Dark Matter –
- KUPUNA-WA
- Kuasa: Slow Time –
- Boleh melambatkan masa, sangat berguna di tingkat yang mempunyai platform bergerak cepat, mengelakkan musuh cepat, dan juga berjalan di peti nitro dalam waktu yang perlahan.
- Kuasa: Slow Time –
- IKA-IKA
- Kuasa: Invert Gravity –
- Boleh membalikkan graviti, siling menjadi tanah dan tanah menjadi siling. Sangat sukar digunakan, hampir nak baling DualShock kami untuk melihat bahagian dengan topeng ini.
- Kuasa: Invert Gravity –
Keempat-empat Quantum Mask ini sangat seronok apabila mendapatnya terutama dalam tradisi permainan platform. Sangat kreatif dan mencabarkan, terutama
This 4 newly added quantum mask really add a lot of fun to the traditional platforming. Very creative and challenging, especially topeng yang membalikkan graviti. Memang sukar di agak ke mana Crash akan pergi apabila terbalik terutamanya ketika ingin meramalkan tempat pendaratan selepas lompatan. Topeng kegemaran kami adalah Slow Time, dapat memberi kami lebih banyak masa untuk merangka strategi dan melihat cara untuk mengalahkan bahagian.
Kumpul Gems anda dan Buka Skin baru!
Selesaikan setiap level dalam mod normal akan mendapatkan maximum 6 Gems, Gems yang boleh didapati dalah seperti:
- Gems 1 – 3 : Kumpulkan 40%, 60% dan 80 buah Wumpa di level
- Gems ke-4: Musnahkan semua kotak crates
- Gems ke-5: Selesaikan level dalam 3 serta kurang kematian
- Gems ke-6: Tersorok dan harus dicari di dalam level
Saa juga dengan mod N’verted, terdapat 6 Gems untuk dikumpulkan dalam setiap level. Mengumpul semua gems ini dan anda dapat membuka Skin baru! Ya Skin yang tersedia untuk watak-watak anda!
Secara keseluruhan terdapat 29 skin untuk didapati: 1 Skin asas, 24 skin yang dibuka melalui gameplay dan 4 lagi dibuka melalui kondisi seperti muat turun digital dan log masuk akaun Activision. Setiap skin dapat dikumpulkan secara berasingan melalui level dan itu termasuk Crash dan Coco.
Crash Bandicoot 4: It’s About Time turut ada Local Multiplayer!
Terdapat beberapa mode Multiplayer yang kami dapat mainkan, terutama lebih seronok bersama-sama rakan! Ini antaranya;
- Pass N. Play.
- Mod multiplayer pseudo. Hanya di local. Pas pengawal kepada rakan untuk meneruskan dari checkpoint atau kematian atau kedua-duanya. Kedua-dua tahap normal dan N’verted menyokong Pass N. Play. Setiap skor pemain dihitung secara individu pada akhir level.
- Bandicoot battle
- Tetapi jika kerjasama bukan perkara anda, bersiaplah dan bersaing dengan rakan anda dalam pertempuran secara langsung! Diakses dari menu utama, dua hingga empat pemain, satu pengawal, dapat berlumba ke garisan penamat di Checkpoint Races atau menembak skor tinggi di Crate Combo. Kedua-dua permainan ini boleh dimainkan di mana-mana level Crash / Coco dari jalan utama dan boleh didapati dari awal.
- Checkpoint Race:
- Pemain berlumba untuk menetapkan waktu terpantas, checkpoint ke checkpoint. Sekiranya anda mendapat masa terpantas, anda memenangi checkpoint itu. Sesiapa yang memenangi checkpoint paling banyak pada akhir level akan menang!
- Crate Combo:
- Pecahkan kotak crate untuk mendapatkan mata antara checkpoint. Lakukan cepat atau meter kombo anda akan ditetapkan semula. Menang checkpoint paling banyak untuk memenangi permainan.
Setiap Perubahan Dunia Crash Bandicoot memang nampak menarik!
Kita mulakan dengan reka bentuk dunia Crash pertama dengan perjalanan antara beberapa jenis dunia dan tidak seperti Crash 2 dan 3 yang lebih kepada dalam jenis ruang. Jadi, sememangnya platform sebegini membuat kami lebih teruja kerana lebih kepelbagaian.
Setiap gaya seni dunia sangat indah dan unik. Terdapat jenis dunia gurun sampah (seperti filem Mad Max), dunia yang serupa dengan kota kuno cina, kota muzik yang berwarna-warni, zaman pra-sejarah yang mempunyai banyak dinosaur dan tumbuh-tumbuhan esotik serta pelbagai lagi!
Beralih pula pada reka bentuk setiap Level, sebilangan kotak crate tersembunyi di kawasan yang tidak kelihatan. Kami perlu memeriksa panduan dalam talian atau benar-benar meneroka semua jalan untuk mencari kotak crate yang tersembunyi. Seperti permainan Crash lama, beberapa tahap mempunyai jalan yang berbeza, dan kami harus melalui salah satu jalan terlebih dahulu kemudian mencuba jalan lain untuk mendapatkan pencapaian 100%.
Kami agak sukakan level platforming terakhir – Cortex Castle. Bahagian terakhir sangat mencabar, kami kemudian menggunakan 4 topeng untuk menyelesaikan tahap tersebut. Juga lompatan yang sangat tepat diperlukan, pada mulanya sangat sukar, tetapi ketika ingatan berkembang semula, ingat balik semua taktik, ia sangat menyeronokkan. Paling lawak, ini adalah permainan pertama yang kami mati hampir 100 kali pada level ini, maaf kami tak rakam, nanti kantoi kat korang~ Okay gelak beramai-ramai please~
Untuk pertarungan bos, kami lebih suka pertarungan bos ke-2 terakhir, di mana kami menggabungkan penggunaan topeng yang berbeza untuk mengalahkan mereka. Pertarungan bos terakhir adalah menyeronokkan, di mana dia menggunakan kekuatan topeng kami untuk menentang kami, tetapi cara menjatuhkan 4 bar hp terakhirnya terasa sangat cepat dan tidak cukup Umpph!
Maka Kesimpulannya~
Crash Bandicoot 4: It’s About Time menambah banyak elemen baru pada permainan platforming tradisional. Tahapnya mencabar pada mulanya tetapi menjadi seronok untuk bermain ketika semakin dapat mengingati kesemua taktik untuk meneruskan perjalanan. Banyak nilai yang dapat dimainkan dalam permainan, jalankan kembali level untuk mengumpulkan semua permata, juga time trial. Mod permainan baru seperti mod N’verted dan Flashback Tapes yang sesuai dengan pemain yang suka platform mencabar. Mekanik tambah baru di mana bulatan yang menunjukkan di mana Crash mendarat benar-benar peningkatan yang baik. Grafik dan animasinya sangat bagus.
Jadi sememangnya Crash Bandicoot 4: It’s About Time sesuai untuk semua lapisan masyarakat tidak kira kecil, muda ke tua ke. Permainan ini tersedia untuk platform PS4 ,PS4 Pro,Xbox One dan Xbox one X dan boleh didapati pada harga RM249.00.

@gamersantaimy
The Review
Crash Bandicoot 4: It's About Time
Mekanik tambah baru di mana bulatan yang menunjukkan di mana Crash mendarat benar-benar peningkatan yang baik. Grafik dan animasinya sangat bagus.
PROS
- Banyak nilai yang dapat dimainkan semula - mengumpulkan jumlah gem, time trial, n’verted mode, flashback tapes
- Watak baru yang boleh dimainkan
- Platforming yang mencabar dan banyak ganjaran
- Grafik dan animasi yang indah
CONS
- Pengendalian untuk beberapa watak terutamanya senjata jarak jauh sangat sukar digunakan
- Tidak dapat menggunakan watak ganti untuk menyelesaikan level garis masa sepenuhnya.
Discussion about this post