Warner Brothers Interactive Entertainment akhirnya memperoleh kemenangan dalam perjalanan undang-undangnya yang lama mendapatkan hak paten untuk Nemesis System yang telah dibina dengan Monolith Productions for Middle-Earth: Shadow of Mordor dan penggantinya, Shadow of War. Walaupun ini sebahagian besarnya digembar-gemburkan sebagai kejayaan bagi Warner Bros., sayangnya akan menimbulkan beberapa halangan besar bagi pemaju di tempat lain yang ingin membina sistem musuh dengan cara yang sama atau serupa dengan Nemesis System yang sangat berjaya.
Walaupun Black Gates of Mordor pada dasarnya ditutup di Shadow of Mordor, dengan server permainan telah ditutup bulan lalu, ia masih mendapat tempat sebagai salah satu adaptasi permainan video terbaik dari alam semesta Lord of the Rings, dengan Nemesis System yang inovatif memperoleh markah yang sangat tinggi di kalangan pemaju dan pemain. Nemesis System, secara ringkas, menggunakan generasi prosedural untuk membuat jeneral orc dan NPC secara rawak dengan nama, visual, statistik, sifat, dan kelemahan masing-masing, dan tindak balas dinamik kepada pemain, yang mempengaruhi bagaimana mereka akan bertindak balas dalam interaksi kemudian. Sistem ini mendapat pujian yang tinggi untuk inovasi, dan segera diadopsi lagi dalam sekuel yang masih berjalan, Shadow of War. Bahkan mungkin akan memasuki tajuk-tajuk lain yang diterbitkan oleh WB.
Sudah tentu, dengan potensi wang sebesar itu, Warner Brothers berusaha melindungi asetnya dengan mengemukakan paten untuk Nemesis System dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS pada tahun 2015. Sementara Monolith Productions, sebagai pemaju permainan, bertanggungjawab untuk pembinaan Nemesis System, hak paten akan memberi Warner Brothers, yang memperoleh Monolith pada tahun 2004, pemilikan penuh sistem dan fungsinya. Percubaan awal ini ditolak oleh USPTO dengan alasan bahawa paten itu terlalu mirip dengan yang lain yang sudah diajukan. Tetapi empat tahun penyemakan dan percubaan kemudian akhirnya membuahkan hasil – Permohonan terbaru Warner Brothers diterima, seperti yang dilaporkan oleh IGN, dan pada 23 Februari, Nemesis System akan menjadi hak paten yang dilindungi hak cipta sepenuhnya.
Ini akan menjadi berita baik bagi mana-mana studio milik WB lain yang mengawasi sistem Shadow of Mordor, tetapi menimbulkan masalah untuk studio lain yang tidak. Kejayaan Nemesis System terutama berakar pada fakta bahawa ia menyederhanakan generasi musuh dengan skala yang belum pernah terjadi sebelumnya, dan teknologi semacam itu sangat berguna untuk gelaran dunia terbuka yang akan datang. Pembangun yang ingin membina sistem yang menggunakan sebarang ciri yang digariskan dalam paten Nemesis System perlu mendapatkan lesen dari WB, atau menghadapi akibat-akibat yang boleh difikirkan – pilihan yang mungkin tidak mampu dimiliki oleh studio kecil dan bebas.
Ini tidak semestinya bermaksud bahawa pemaju tidak aktif ketika membina sistem berasaskan generasi prosedural, selagi mereka tidak membuat terjemahan langsung dari Nemesis System. Tetapi sistemnya tidak mudah atau cepat dibina, dan memerlukan sejumlah besar kerja kolaboratif untuk diselesaikan – dan sekarang mana-mana studio yang mencuba itu harus mengawasi bahunya untuk memastikan ia tidak melanggar hak paten dengan cara apa pun, jangan sampai menimbulkan kemurkaan Warner Brothers.

@gamersantaimy
Discussion about this post