Pemain Mobile Legends: Bang Bang di Malaysia nampaknya akan bergembira tahun depan kerana Moontoon Games mengumumkan bahawa M6 World Championship akan berlangsung di Kuala Lumpur, Malaysia.
Pengumuman ini dibuat sebelum perlawanan akhir M5 World Championship antara ONIC Esports dan AP Bren. Dalam segmen pra-perlawanan, Mooton mendedahkan bahawa tuan rumah untuk acara global M6 World Championship akan jatuh ke negara kita. Ini merupakan kali kedua kejohanan Siri-M dihoskan di Malaysia, selepas M1 World Championship di mana EVOS Legends muncul sebagai juara pertama.

Pengumuman ini dibuat oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, YB Adam Adli bin Abd Halim yang turut berkata:
“Pencapaian ini bukan hanya untuk seorang tetapi untuk semua rakyat Malaysia, kami berjaya melakukannya. M6 akan menjadi peristiwa penting untuk negara kita, dan kami tidak sabar-sabar untuk mengalu-alukan pemain, peminat dan penggemar e-sukan dari seluruh dunia untuk merasa layanan dan semangat tiada tandingan yang ditawarkan oleh Malaysia.”

Buat masa ini, Moonton masih belum mendedahkan tarikh sebenar M6 World Championship secara rasmi termasuk slot untuk setiap negara. Walau bagaimanapun, ia dijangka akan diadakan pada Disember 2024.

Pada masa yang sama, AP Bren dari Filipina berjaya menghadapi semua cabaran di M5 World Championship dan menjadi juara kali kedua. Ini adalah pencapaian pertama untuk mana-mana pasukan profesional Mobile Legends dan bukti kepada dominasi mereka di dalam game ini.
Menentang Pasukan ONIC daripada Indonesia, AP Bren mempamerkan bagaimana mereka adalah pasukan yang lebih hebat dengan strategi yang lebih solid walaupun perlawanan Grand Final sangat sengit.
Dapatkan segala berita kami tentang Mobile Legends di SINI!
@gamersantaimy
Discussion about this post