Dalam update 2.1 Genshin Impact, kita diperkenalkan buat kali kedua dengan ahli Nombor Enam dari Sebelas Ahli Fatui Harbingers iaitu Scaramouche di Archon Quest 2.1, Bab 2, Babak 3 “Omnipresence Over Mortals”. Scaramouche telah diperkenalkan pertama kali pada event quest “The Crisis Deepens”. Jadi, siapakah 11 Ahli Fatui Harbingers dan apakah tujuaan mereka ditubuhkan? Jika anda meminati dan mengenali Organisasi Akatsuki dalam anime Naruto atau Ahli Shicibukai dalam anime One Piece, sudah pasti jika anda akan berminat dan ingin tahu dengan kesemua 11 ahli Fatui Harbingers di Genshin Impact.

Fatui adalah delegasi diplomat dari tanah Snezhnaya di Teyvat dalam Genshin Impact. Mereka berasal dari Istana Zapolyarny di kawasan tanah beku. Kekuatan antagonis ini dikendalikan oleh Tsaritsa, iaitu Ratu dan juga Cryo Archon dalam tanah Snezhnaya. Matlamat utama Fatui masih belum diketahui, tetapi buat masa ini, organisasi ini dalam misi untuk mengumpulkan Gnosis yang dimiliki oleh setiap Archon. Setakat ini, Organisasi ini telah memiliki empat Gnosis, iaitu milik Venti, Zhongli, Raiden Shogun dan miliknya sendiri.
Di bawah Ratu, 11 Ahli Fatui Harbingers telah dibentuk dan akan menerima arahan dan bekerja dengan penuh kesetiaan. 11 Ahli Fatui Harbingers adalah pegawai eksekutif Fatui, anggota organisasi yang paling berkuasa dan berpangkat tertinggi serta memimpin unit yang berlainan dalam organisasi ini. Apabila menjadi satu dari sebelas Harbingers, mereka menjadi lebih kuat dan lebih kaya. Nombor ahli di Harbingers berdasarkan kekuatan (menurut Yae Miko), senior dan pengalaman yang berada di dalam pasukan. Menjadi Ahli kelapan dari Harbingers bermaksud bahawa dia adalah orang kelapan yang dipilih oleh Tsaritsa.

Setiap Harbinger diberi nombor. Setelah bergabung dengan Harbingers, ahli juga mengambil nama baru dan juga gelaran (juga disebut sebagai alias atau nama kod). Kesemua sebelas ahli Harbingers yang dipilih terbukti dari segi kekuatan dan kekayaan dalam masyarakat kawasan tanah Snezhnaya. Mereka juga dihormati dalam kalangan Organisasi, dengan memangil mereka sebagai “Lord” atau “Lady” .

Keupayaan yang menjadikan Harbinger ini lebih kuat adalah menerusi “Delusion”. Tidak seperti “Vision” yang dimiliki oleh watak Kaeya, Diluc, dan watak Genshin Impact yang lain, “Delusion” ini memberikan kekuatan yang sangat besar tapi dalam jangka yang pendek kepada pengguna dengan menyerap kekuatan hidup manusia menyebabkan pengguna cepat tua dan akhirnya mati.
Sehingga kini hanya 3 daripada 11 ahli Fatui Harbingers diperkenalkan di dalam Genshin Impact iaitu Nombor 11, Tartaglia, juga dikenali dengan gelaran “Childe”, Nombor 8 Signora dengan gelaran “The Fair Lady” dan terakhir, Nombor 6 Scaramouche dengan gelaran “Balladeer”. Untuk pengetahuan, kesemua nama Harbingers berasal dari watak sejenis teater Itali “commedia dell’arte”, yang menggunakan topeng untuk menentukan peranan watak mereka dalam cerita. Hanya 9 ahli yang baru diketahuhi namanya dan 2 lagi masih misteri. Jadi mari kita mengenali 11 ahli Fatui Harbingers.
Nombor 11 , Tartaglia (Childe)
Tartaglia dengan gelaran “Childe” merupakan satu-satunya watak dari Fatui yang boleh dimainkan setakat ini. Maksud Tartaglia sebagai watak teater Itali “commedia dellarte” ialah seorang yang bercakap dengan gagap. Biasanya dia mewakili kelas pekerja rendah, tetapi dalam beberapa penggambarannya, dia adalah kelas menengah atas. Dia biasanya memainkan peranan komedi dalam cerita dengan kekok dan kegagapannya.

Childe adalah watak elemen air (Hydro) dengan 5 bintang dengan kemampuan unik untuk beralih antara menggunakan busur ke tombak. Kemana sahaja pergi, Childe selalu bersemangat menghadapi cabaran, menjadikannya sangat berbahaya walaupun menjadi anggota termuda. Kali pertama kita diperkenalkan pada Archon Quest 1, babak 1, “Of the Land Amidst Monoliths” di mana Childe menyelamatkan Pengembara sewaktu dikejar oleh askar Liyue.
Sebagai Harbinger termuda dalam sejarah Fatui, Childe hampir tidak terikat dengan Organisasi, dan mengikut peraturannya sendiri. Dalam satu babak, Chlide menyatakan ketidaksukaan secara terbuka terhadap kaedah Signora di hadapan Pengembara. Banyak mitos di Snezhnaya mengatakan bahawa Tartaglia telah berada di medan perang sejak dia berusia 14 tahun. Pada usia muda itu dia sudah kelihatan sebagai askar yang mahir dengan penguasaan banyak bentuk seni mempertahankan diri. Walaupon hebat di dalam berlawan, tidak pernah melupakan keluarganya. Dia sering menghantar wang, hadiah, dan surat ke rumah. Childe sangat bangga dengan tiga adiknya dan sering memberi perhatian kepada mereka, terutama adik bongsunya Teucer. Dia sanggup berbohong dan bahkan membahayakan dirinya, selagi itu membuatnya bahagia. Childe mengutamakan keselamatan saudaranya daripada keselamatannya sendiri.
Nombor 8, La Signora (The Fair Lady)

Kali pertama Signora diperkenalkan ketika di Mondstadt dimana Signora telah menyerang Pengembara dan Venti, Venti kehilangan Gnosisnya pada babak 3 dari Prolog. Ketika di Liyue, Signora muncul semula dalam Archon Quest, Bab I, Babak 3. Dia dilihat berinteraksi dengan Zhongli, menawarkan kontrak sulit kepadanya sebagai pertukaran untuk Geo Gnosisnya. Untuk perwatakan, Signora seorang yang sombong dan kejam. La signora dengan nama samaranya, “The Fair Lady” merupakan ahli kelapan daripada sebelas ahli Fatui Harbingers. Merujuk kepada watak dalam teater Itali “commedia dell’arte”, “La Signora” (The Lady) bermaksud tabah, cantik, dan pandai mengira. Dia juga sombong dan suka mengejek orang lain. Dia merupakan isteri kepada Pantalone dan biasanya memanipulasi kekayaan Pantalone untuk tujuannya sendiri.
Sebagai Fatui Harbinger, Signora memiliki kekuatan besar, baik dalam pertempuran dan hubungan diplomatik. Signora mempunyai tujuan untuk mengumpulkan semua Gnosis of the Archons yang diperintahkan oleh penguasa Snezhnaya, Tsaritsa. Signora menggunakan Cryo Delusion dan juga dapat menggunakan kekuatan berasaskan api. Pierro, Harbinger pertama, telah merekrut Signora, yang dikenali sebagai Crimson Witch of Flames, untuk bergabung dengan Fatui. Dia menganugerahkannya dengan Cryo Delusion untuk menyekat api yang kuat yang mengalir ke tubuhnya.

Signora muncul sekali lagi dalam Archon Quest Bab 2 Babak 3, Omnipresence Over Mortals, kerana dia adalah dalang sebalik “Vission Hunt Decree” dan menipu semua orang termasuk Tenryou Commission dan Raiden Shogun mengenai rancangan utamanya. Pengembara telah mencabar Signora untuk berlawan di hadapan Raiden Shogun dan akan dihapuskan jika kalah pada perlawanan tersebut. Semasa pertarungan, Signora berubah menjadi mod Crimson Witch of Embers. Setelah dikalahkan oleh Pengembara, dia kembali dari bentuk asal, yang sangat lemah dari pertarungan. Signora telah dihapuskan oleh Raiden Shogun berikutan syarat asal perlawanan ini, siapa yang tewas akan dihapuskan. Beberapa peminat berspekulasi bahawa kematiannya di Inazuma hanya untuk pertunjukan, dan dia akan segera kembali, namun masih tidak tahu akan kesahihannya.
Nombor 6, Scaramouche (Balladder)

Scaramouche dengan nama sebenarnya Kunikuzushi, juga dikenali dengan nama aliasnya “Balladeer”, adalah Nombor 6 dari 11 Fatui Harbingers. Di watak dalam teater Itali “commedia dell’arte”, Scaramouche digambarkan sebagai pelbagai jenis sifat jahat yang berbeza, terutama tidak bertanggungjawab, tidak boleh dipercayai dan penuh tipu daya yang membuatnya menjadi situasi yang sukar.
Scaramouche membuat penampilan pertamanya semasa misi Unreconciled Stars “The Crisis Deepens”. Dia pertama kali dilihat berhampiran Stone Gate di Liyue. Scaramouche mendedahkan bahawa dia berasal dari Inazuma kepada Pengembara dan Fischl. Walaupun dia kelihatan baik dan ramah pada awalnya sebaik dia mengetahui identiti Pengembara sebagai Ksatria Kehormat dan cuba menjatuhkan mereka, tapi dihentikan oleh Mona, yang merasakan terlebih dahulu niat Scaramouche.
Ketika di Inazuma, Scaramouche merupakan dalang pembukaan pembuatan Delusion. Pengembara yang begitu marah oleh sebab rakan seperjuangannya, Teppei telah menggunakan Delusion yang diberi oleh Fatui. Daripada bertarung, Scaramouche menghasut Pengembara untuk tunduk kepada kemarahan dewadewa tua,selepas tetapi rencananya sebagian digagalkan ketika Yae Miko masuk. Dia kemudian berunding untuk keselamatan mereka dengan menawarkan Gnosis Beelzebul (Electro Archon), yang dia terima dan membiarkannya pergi dengan mereka.
Untuk pengetahuan, Scaramouche pada mulanya direka oleh Electro Archon sebagai ujian ke atas teknologi pembuatan badan boneka. Walaubagaimanpun, Electro Archon berhasrat tidak mahu menggunakan Scaramouche sebaliknya menggunakan rupa asal Electro Archon. Dia tidak ingin membunuhnya, jadi Electro Archon telah mengunci kekuatan Scaramouche kemudian membebaskannya ke dunia, di mana dia mengembara ke Inazuma. Dia akhirnya menemui Fatui dan bergabung dengan barisan mereka. Fatui juga memberinya beberapa modifikasi tambahan, dan akhirnya, dia naik ke posisi Nombor 6 Fatui Harbingers yang dikenali sebagai “Balladder”.
Nombor 1, Pierro (The Jester)

Pierro, juga dikenal dengan aliasnya “The Jester”, adalah No. 1 dari Eleven Fatui Harbingers, dan juga anggota Fatui yang pertama. Dia secara peribadi telah merekrut beberapa Harbingers, termasuk Dottore, Pantalone, Signora, dan Harbinger yang tidak diketahui (kemungkinan Scaramouche) menerusi penerangan daripada artifak Pale Flame. Pierro juga disebut menjelang akhir Bab “Stars Unreconciled”. Semasa menyiasat teras meteorit di Musk Reef, Harbinger yang keenam. Scaramouche ada menerangkan bahawa Pierro sengaja menghantarnya ke Liyue mengetahui bahawa dia akan menemui meteorit dan membuat penemuan misteri. Menerusi watak teater Itali “commedia dellarte”, Pierro” (“The Fool”) adalah badut sedih, merindukan cinta Columbine, yang biasanya patah hati dan meninggalkannya untuk Harlequin.
Nombor 5, Pulcinella (Gelaran belum diketahui)

Pulcinella adalah No 5 dari Sebelas Harbingers di Fatui. Mereka ditunjukkan dalam Pratonton Jalan Cerita Bab Teyvat (Akta VI, Snezhnaya). Pulcinella” (“Rooster”) adalah memelihara diri sendiri yang berpusatkan diri sendiri dengan memanipulasi orang lain untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan, selalu berpihak kepada pemenang dan tidak takut apa-apa berdasarkan watak teater Itali “commedia dellarte”. Pulcinella disebutkan dalam kisah Tartaglia sebagai orang yang memperhatikan kekuatan Childe dan mengambilnya sebagai Harbringer. Pulcinella akan muncul di Snezhnaya. Dia akan memainkan peranan besar dalam Bab 6 Pencarian Archon.
Nombor belum diketahui, Dottore (Gelaran belum diketahui)

Dottore, juga disebut sebagai Il Dottore, adalah salah satu Eleven Fatui Harbingers. Gelaran, Vision, Nombor dalam Harbingers masih misteri. Dia pertama kali muncul dalam manga, sebagai diplomat ke Mondstadt. Dia belum pernah dilihat dalam permainan. Walau bagaimanapun, para pemain Genshin Impact masih dapat mengetahui beberapa maklumat berharga mengenai watak Dottore. Salah satu robot Ruins memainkan peranan kecil dalam cerita sampingan Childe. Selebihnya dari apa yang diketahui tentangnya berasal dari manga rasmi Genshin Impact.
Di dalam teater Itali “commedia dell’arte”, Dottore yang bermaksud “The Doctor” biasanya sangat kaya dan bombastik, menyukai suaranya sendiri. Dia biasanya cuba mengganggu Innamorati “The Lovers”. Dia juga berkait rapat dengan Pantalone. Sedikit yang diketahui mengenai kekuatan Dottore sebagai Harbinger, tetapi dia mampu mengubah orang menjadi raksasa walaupun orang itu telah meninggal dunia. Dia juga ditunjukkan dalam manga untuk menggunakan objek logam terapung, runcing, logam yang dapat menembak proyektil dan menyinari cahaya biru terang di hujungnya.
Nombor belum diketahui, Pantalone (Gelaran belum diketahui)
Pantalone adalah salah satu daripada Eleven Fatui Harbingers, pemimpin Fatui yang melaporkan secara langsung kepada Tsaritsa. Dia belum membuat penampilan secara peribadi. Watak “Pantalone” merujuk kepada tamak dan menggunakan kedudukan sosialnya yang tinggi untuk mendorong orang lain dan mengganggu perniagaan mereka. Dia adalah bapa salah seorang Innamorati dan berusaha untuk memisahkan kedua kekasih. Dalam versi lain, dia berkahwin dengan Signora.
Menurut Andrei, pengurus Bank Northland, Pantalone bertanggungjawab terhadap dasar ekonomi Snezhnaya. Goth di Mondstadt juga menamakannya sebagai orang yang menempah keseluruhan Hotel Goth Grand untuk kegunaan organisasi Fatui.

Nombor belum diketahui, Capitano (Gelaran belum diketahui)

Setakat hari ini, Capitano hanya disebut oleh Viktor semasa komisi Tales of Winter. Di dalamnya, Viktor menyatakan bahawa jika diberi pilihan, dia lebih suka bekerja di bawah Capitano daripada Signora. Berdasarkan teater Itali “commedia dell’arte”, Capitano yang bermaksud Kapten adalah orang yang sombong yang mengarang kisah-kisah hebat tentang dirinya, dan dia hanya berjaya meyakinkan orang yang tidak tahu apa-apa tentang dirinya. Dia pengecut, tamak, dan oportunis, dengan sedikit kesetiaan kepada mana-mana pihak.
Nombor belum diketahui, Sandrone (Gelaran belum diketahui)
Maksud Sandrone sebagai watak teater Itali “commedia dellarte” adalah petani yang sombong, tetapi pandai dan licik. Dia dilihat sebagai jurucakap orang-orang yang rendah hati yang diperlakukan buruk, lapar selama-lamanya, dan selalu menggunakan muslihat untuk memenuhi keperluan. Sandrone adalah salah satu Eleven Fatui Harbingers, yang dikenali sebagai “The Puppet”. Setakat ini, dia hanya disebut dalam keterangan kisah watak Tartaglia, “Childe: Sigil of Izin”. Pada satu ketika dahulu, dia menasihati Javert untuk beberapa sebab.
Masih banyak rahsia yang masih belum diketahui mengenai Organisasi Fatui. Dua lagi watak dari 11 Fatui Harbingers masih lagi rahsia. Genshin Impact dan Mihoyo melakukan tugas yang cemerlang untuk membina jalan cerita dan watak untuk permainan. Semua sifat ini bergabung untuk membentuk organisasi antagonis misteri, Fatui. Korang boleh follow page kami dan dapatkan info-info menarik mengenai Genshin Impact di sini.
@gamersantaimy
Discussion about this post