Asiasoft Corporation Public Company Limited, sebuah syarikat peneraju penerbitan permainan atas-talian di Asia Tenggara mengukuhkan pendekatan “Sharing is Caring” meskipun masih menghadapi cabaran musim pandemik sejagat. Asiasoft menderma lebih 260,000 USD kepada 16 organisasi yang berada di 5 negara operasinya – Thailand, Singapore, Philippines, Malaysia dan Vietnam.

Asiasoft ingin menjalankan kewajiban untuk membantu mengurangkan beban yang disebabkan oleh COVID-19 terhadap masyarakat. Melalui beberapa usaha yang dijalankan sebelum ini, syarikat ini berusaha untuk membalas segala sokongan yang diterima dari masyarakat dengan membantu dari segi kesihatan, pendidikan dan pembangunan.
Asiasoft berharap melalui sumbangannya, sama ada melalui keseronokan bermain permainan atas talian yang ditawarkan atau melalui sumbangan derma, ia mampu untuk membantu segala lapisan masyarakat untuk melalui kehidupan sangat mencabar. Kami berharap kesemua akan mampu mengharungi segala krisis dengan selamat.

Asiasoft sebelum ini telah bekerjasama dengan syarikat permainan besar seperti Nexon dan Sega untuk menerbitkan permainan di rantau Asia Tenggara. Permainan yang mereka terbitkan termasuk MapleStory SEA, Ragnarok Online Mobile dan Phantasy Star Online 2. Keluaran terbaru pula ialah Real Yulang Mobile yang baru sahaja dikeluarkan pada tahun ini.
Di samping itu, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), agensi peneraju ekonomi digital Malaysia, pula melangsungkan Malaysia Digital Creativity Festival (MYDCF) 2021 sepanjang bulan November 2021.
Dengan matlamat untuk mengukuhkan industri kreatif sepenuhnya, MYDCF bakal menjadi asas dalam mempertingkatkan kesedaran orang ramai dan mengangkat agenda digitalisasi negara. Info penuh tentang acara tersebut boleh dibaca di pautan ini.

“Dengan pasaran global bernilai AS$432 bilion pada tahun 2020, industri kreatif digital memainkan peranan penting bukan sahaja dalam fasa pemulihan ekonomi pasca COVID-19 selaras dengan Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12), tetapi juga ke arah pembangunan ekonomi digital Malaysia seperti dirangka dalam Pelan Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL).
kata Mahadhir Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif, MDEC.
Untuk maklumat lanjut, sila tekan pautan ini: www.asiasoft.net
@gamersantaimy
Discussion about this post